header_client_250914b
Expertise Tics, ticstoornissen en Gilles de la Tourette

Specialistische zorg

Expertise Tics

HSK Expertise Tics is een specialistisch expertisecentrum voor de diagnostiek en behandeling van tics, zoals het syndroom van Gilles de la Tourette. Er wordt hoogwaardige zorg geboden volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Onze ervaren psychologen hebben bijgedragen aan de Europese richtlijnen voor de behandeling van ticstoornissen en zijn auteur van gedragstherapeutische behandelprotocollen voor tics.

Wat zijn tics?

Tics zijn korte en plotselinge bewegingen of geluiden die iemand ongewenst maakt. Ze worden doorgaans verdeeld in motorische tics (beweegtics) en vocale tics (geluidstics):

Motorische tics:
• Knipperen met de ogen
• Schudden met het hoofd
• De tong uitsteken
• De armen uitstrekken
• Een huppeltje maken
 Vocale tics:
• Snuffen
• Keelschrapen
• Piepgeluidjes maken
• Hum-geluidjes
• Woorden (na)zeggen

Deze lijst is onvolledig, tics zijn er in allerlei varianten. Aan de tics gaan vaak bepaalde lichamelijke sensaties vooraf, zoals een gevoel van druk, kriebel, spanning, warmte of koude. Deze sensaties worden vaak als onaangenaam ervaren en zorgen voor een neiging de tics uit te voeren. Men ervaart vaak opluchting na uitvoering van de tic.
En tics komen vaak niet alleen. Bijkomende klachten zijn concentratieproblemen, snel boos worden, druk zijn of dingen vaak moeten controleren. Soms zijn de bijkomende klachten nog vervelender dan de tics zelf.

Ticstoornis

Ongeveer één op de vijf tot tien mensen heeft als kind wel eens last van tics. Tics zijn dus helemaal niet zo zeldzaam. Meestal gaan tics binnen een jaar vanzelf over, maar als ze blijven kan er sprake zijn van een ticstoornis. Bekijk hier een overzicht van de meest bekende ticstoornissen, zoals Gilles de la Tourette.

Behandeling

Een behandeling met gedragstherapie is effectief. Bij de meeste mensen levert dit een klachtenverlichting op. Zo’n 70% van de mensen profiteert met tenminste 30-50% vermindering van de ernst en het aantal tics. Het is niet zo dat de ticstoornis weg is na de behandeling, maar u ervaart doorgaans een sterker gevoel van controle. Bekijk wat u zelf kunt doen om uw tics tegen te houden. Ook voor de eventuele bijkomende klachten zoals snel boos worden en het steeds maar moeten controleren kunt u bij ons expertisecentrum terecht. In veel gevallen helpt een gedragstherapie deze klachten te verminderen.  

HSK Expertise Tics is gevestigd in Woerden en heeft dependances in Den Bosch, Amsterdam, Den Haag, Hengelo en Hoogeveen. Voor meer informatie neem contact met ons op.

Laura (25), volgde een Tourette-behandeling bij HSK:

"Bij HSK ben ik altijd super goed geholpen, je merkt meteen dat ze echt weten waar ze het over hebben en dat is echt niet vaak bij Tourette. En ook toen ik andere behandeling nodig had dan voor mijn tics kon ik altijd terecht. Ze pasten mijn behandeling aan mij aan, ik kon zeggen wat ik nodig had en wel of niet wilde en daar werkten we dan aan. Er werd echt gekeken naar MIJ en niet 'weer een andere Tourettepatiënt'."

Aanmelden

U kunt zich direct aanmelden voor onderzoek en een behandeling, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.