header_client_250914b
Expertisecentra Dwang

Expertise

Expertisecentra Dwang

Onze expertisecentra in Utrecht en Den Haag zijn gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van obsessief-compulsieve stoornissen.

Obsessief compulsieve stoornissen (OCC)

Iemand met een obsessieve-compulsieve stoornis (of dwangstoornis) heeft last van steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen:
• Dwanggedachten (obsessies) zijn steeds terugkerende zorgelijke gedachten of beelden over bijvoorbeeld besmettingsgevaar, rampen, ernstige fouten maken of een dierbare iets naars aan doen.
• Dwanghandelingen (compulsies) zijn gedragingen of activiteiten die bij herhaling op een specifieke manier gedaan moeten worden om de dwanggedachte te neutraliseren. Bijvoorbeeld herhaaldelijk volgens een bepaald ritueel schoonmaken (smetvrees) of controleren of het gas uitstaat en of de deur wel op slot is (controledwang).
De dwanggedachten en dwanghandelingen nemen veel tijd in beslag en belemmeren iemand in het dagelijks functioneren.

Loes (36) heeft smetvrees

Zij is bang dat zij door allerlei voorwerpen besmet kan worden en dat zij dan ook anderen kan besmetten, die daardoor ernstig ziek kunnen worden. Ze gaat zo min mogelijk naar buiten, durft geld, krant en brieven niet aan te raken en als dit toch moet wast ze zich langdurig en grondig. Als haar man uit zijn werk komt moet hij eerst douchen en andere kleren aantrekken. De kinderen moeten ook eerst douchen en schone kleren aantrekken als ze uit school komen. Er komt geen bezoek en kinderen mogen geen vriendjes mee naar huis nemen. Boodschappen worden door haar man en kinderen gedaan. Ze is iedere dag 2 a 3 uur bezig met het huisschoonmaken waarbij het schoonmaken van de douche en het toilet de meeste tijd kost.

Bewezen effectieve behandeling

Onderzoek wijst uit dat de meeste cliënten met Prof. dr. P.M.G. (Paul) Emmelkamp een obsessief-compulsieve stoornis niet de behandeling krijgen waarvan bekend is dat deze werkt: namelijk exposure en responspreventie. Prof. dr. P.M.G. (Paul) Emmelkamp is erkend specialist op het gebied van dwang behandeling in Nederland en heeft het Expertise Centrum Dwang binnen HSK mede opgericht. Ons team van gespecialiseerde psychologen staat dan ook klaar om u adequate zorg te bieden.

Ervaring cliënten

Benieuwd naar de ervaring van mensen die behandeld zijn bij ons? Klik hier om de waarderingen te lezen van onze cliënten op Zorgkaart Nederland.

Aanmelden

U kunt zich via onderstaande knop direct aanmelden voor onderzoek en een behandeling. Voor aanmelding is een verwijsbrief van uw huisarts of  bedrijfsarts nodig. Nadat wij uw aanmelding ontvangen hebben, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.