Conversiestoornissen

Wat is een conversiestoornis?

Bij een conversiestoornis lijken klachten veroorzaakt te worden door een neurologische aandoening, maar voor de klachten wordt na uitgebreid onderzoek geen lichamelijke verklaring gevonden. Een conversiestoornis wordt gekenmerkt door verstoringen van de motorische (beweging) of sensorische (gevoel) functies. Veel voorkomende klachten zijn verlamming, beven, blindheid of valneigingen. Een conversiestoornis wordt ook wel  aangeduid als functioneel neurologisch symptoomstoornis (FNSS).

Klachten bij een conversiestoornis

De meest voorkomende symptomen zijn motorische symptomen (verlamming, ongecontroleerde bewegingen, verkrampingen), verlies van sensorische functies (blindheid, gevoelloosheid) en pseudo-epileptische aanvallen.

Hulp bij een conversiestoornis

Sinds 2011 heeft HSK een landelijk expertisecentrum voor conversiestoornissen waar patiënten met deze stoornis terecht kunnen. De behandeling van conversiestoornissen verloopt volgens een protocol ontwikkeld door onder andere professor Hoogduin (Hoogduin et al., 2017). De behandeling is gebaseerd op principes uit de gedragstherapie en hypnose. Tevens wordt aandacht besteed aan stressmanagement en terugvalpreventie. HSK werkt volgens de multidisciplinaire richtlijn Somatoforme stoornissen (Trimbos, 2011) waar behandeling met hypnose wordt geadviseerd. De behandeling van conversiestoornissen bij HSK is uniek in Nederland. De resultaten van deze behandeling zijn buitengewoon goed.

Het conversieteam bestaat uit ongeveer twintig psychologen, die allen gespecialiseerd zijn in de behandeling van conversiestoornissen. Er bestaat een nauwe samenwerking met patiëntenverenigingen en de beroepsvereniging neurologen.

“Ik kreeg goede en deskundige hulpverlening bij HSK...”

Ik kreeg goede en deskundige hulpverlening bij HSK. Het op maat gemaakte programma draagt er toe bij dat je er weer tegenaan kan en je kan wapenen tegen terugval.
Petra

Aanmelden

Heeft u conversieklachten? U kunt zich direct aanmelden via onderstaande knop. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak te plannen. Vóór aanmelding van een conversiestoornis moet een neurologische aandoening door neurologisch onderzoek zijn uitgesloten en is een verwijsbrief voor de Specialistische GGZ van uw arts nodig. Deze verwijsbrief kunt u bij uw aanmelding voegen.

Aanmelden

Onze hulpverleners

Al onze psychologen zijn stuk voor stuk bevlogen, gekwalificeerd en goed opgeleid. Zij zijn gespecialiseerd in het effectief behandelen van de meest voorkomende psychische klachten. Zij nemen de tijd om naar u te luisteren en bepalen samen met u wat de beste aanpak is om van uw klachten af te komen.