HSK Expertisecentrum Functionele Bewegingsstoornissen
Is er uit neurologisch onderzoek naar voren gekomen dat er bij u sprake is van een functioneel neurologische stoornis (FNS) en bent u op zoek naar behandeling van deze klachten? Onze psychologen van de Expertisecentra Functionele Bewegingsstoornissen zijn gespecialiseerd in behandeling van functionele bewegingsstoornissen. We bieden een praktische behandeling met als doel volledig herstel of sterke vermindering van de functionele klachten. Wij bieden een actieve, intensieve behandeling. We hebben locaties in Woerden, Assen en Eindhoven. In sommige gevallen kunnen ook sessies via beeldbellen plaatsvinden.
Actuele wachttijden Expertisecentra Functionele Bewegingsstoornissen
De wachttijd kan verschillen per verzekeraar en zijn inzichtelijk per vestiging. Via onderstaande knoppen gaat u naar de vestigingspagina, waarop de actuele wachttijden te vinden zijn.
Expertisecentrum
In 2011 richtte Marleen Tibben in Woerden het Expertisecentrum Functionele Bewegingsstoornissen en tics op, met een unieke behandelwijze, binnen HSK en daarbuiten. Onze teams zijn monodisciplinair en bestaan uit enkel psychologen. Wij bieden geen multidisciplinaire revalidatie aan.
De behandeling verloopt volgens een protocol (Hoogduin et al., 2017) en bestaat uit cognitieve gedragstherapie en motorische her-training middels hypnose en katalepsie-inductie. Tevens wordt er aandacht besteedt aan stressmanagement en terugvalpreventie. Onze Expertisecentra werken volgens de multidisciplinaire richtlijn Somatoforme stoornissen (Trimbos, 2011) en de Zorgstandaard FNS (deze zal zomer 2025 verschijnen) waar een klachtgerichte behandeling wordt geadviseerd.
De behandeling vindt in principe ambulant plaats op een van onze locaties in Woerden, Assen of Eindhoven. De behandelsessies zijn individueel, vinden eenmaal per twee weken plaats en duren anderhalf uur. Tussentijds is het belangrijk dat er dagelijks 5-10x per dag met de aangereikte technieken wordt geoefend.
Sinds 2021 hebben we enkele plekken per jaar beschikbaar voor verblijfzorg. De verblijfszorg bestaat uit 10 dagen waarbij er twee keer per dag een behandelsessie plaats vindt. De verblijfszorg is bedoeld voor cliënten met ernstige FNS. De verblijfszorg is gevestigd in het St. Antonius Ziekenhuis, tegenover het Expertisecentrum in Woerden. Helaas vergoeden nog niet alle zorgverzekeraars de verblijfszorg. Neem van te voren contact met ons op om te horen of u hiervoor in aanmerking komt en uw zorgverzekeraar de verblijfszorg ook wil vergoeden. Wanneer u in aanmerking wilt komen voor onze verblijfszorg is het goed om dit op uw aanmelding te vermelden. Wij plannen dan een triagegesprek in om te kijken of u voldoet aan de voorwaarden voor de verblijfszorg. Daarna volgt een intakegesprek, waarna er wordt besloten of u in aanmerking komt voor de verblijfszorg of ambulante behandeling. Wij moeten altijd overleggen met het St. Antonius Ziekenhuis of zij de medische ondersteuning/zorg kunnen dragen tijdens het verblijf.
Psychologen Expertisecentrum
Het team bestaat uit psychologen die allen gespecialiseerd zijn in de behandeling van functionele stoornissen. Er bestaat een nauwe samenwerking met patiëntenverenigingen en de beroepsvereniging neurologen.
Handig om te weten
Vergoedingen
Psychische zorg voor volwassenen zit in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Klik hier voor meer informatie over de kosten op het kopje ‘vergoedingen’. Hier vind je informatie over de vergoedingen door de zorgverzekeraars voor volwassenen.
Aanmelden
Aanmelden? Open het aanmeldformulier, deze opent zich in een nieuw venster. Ondervindt u problemen bij het invullen van ons aanmeldformulier? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met ons op via 088 – 11 55 855. Voordat u zich bij ons aanmeldt, is het belangrijk dat er neurologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Indien de klachten als een functionele stoornis zijn geduid, kun u naar ons worden doorverwezen. Wat hebben wij nodig?
- Rapportages van de neuroloog waaruit blijkt dat er sprake is van een functionele stoornis;
- Een verwijsbrief voor de Specialistische GGZ van uw huisarts of neuroloog.
Ervaring van cliënten
Cindy (46) kon na de behandeling weer lopen:
“Het was hard werken, je figuurlijk bloot geven, door moeilijke problemen gaan, om uiteindelijk te winnen. Dit alles was mogelijk doordat de begeleiding optimaal was. Er was rust, tijd, begrip en een heel groot vertrouwen. Ik mocht en kon mezelf zijn. Het heeft mijn leven verrijkt!”