Depressie

Wat is een depressie?

Als je je al een tijdje somber voelt en geen energie of interesse meer hebt voor activiteiten die je normaal gesproken als plezierig ervaart, kan er sprake zijn van depressie. Jouw levenslust lijkt verdwenen. Je voelt je onzeker, besluiteloos of maakt je veel zorgen. Veel personen verliezen gewicht omdat ze geen trek meer hebben. Een depressie is iets anders dan een sombere bui. Mensen met een depressie komen vaak nergens meer aan toe en kunnen zelfs plezierige activiteiten niet meer opbrengen. Ze kijken door een donkere bril naar de wereld.

Een depressie kan verschillende aanleidingen hebben, maar kan ook zomaar ontstaan. Een depressie kan een reactie zijn op een verlies of ingrijpende levensgebeurtenis. Het kan zijn dat je recent een dierbare hebt verloren, je in scheiding ligt of jouw relatie verbroken is of dat je ontslagen bent. Ook positieve gebeurtenissen zoals de geboorte van een kind of een verhuizing kunnen tot depressieve klachten leiden. Als depressie in jouw familie voorkomt, is de kans op een depressie groter.

Klachten bij een depressie

Vaak is er bij depressie sprake van somberheid, van gevoelens van waardeloosheid of schuld en een sterke neiging tot piekeren. Dit gaat vaak samen met concentratieproblemen. Het kan zijn dat jouw situatie zo uitzichtloos voelt dat je er aan denkt om een einde aan jouw leven te maken.

Mensen met een depressie zijn somber over de toekomst. Dingen die je vroeger nog leuk vond, interesseren je niet meer. Eigenlijk heb je nergens zin in. Je ziet dingen negatief en voelt je lusteloos. Ook kunnen slaapproblemen voorkomen. Je wordt te vroeg wakker of hebt juist moeite met inslapen. Het kan ook zijn dat je zo moe bent dat je alleen maar wilt slapen. Je ziet tegen de dag op en hebt daarom moeite met opstaan. Een depressie kan ook van invloed zijn op jouw eetlust. Het kan zijn dat je minder honger hebt of juist veel meer eet dan voorheen. De combinatie van klachten is bij iedereen weer anders. Een depressie kan eenmalig zijn, maar het komt ook voor dat je er vaker in jouw  leven mee te maken krijgt.

Zit u niet lekker in uw vel, maar weet u niet precies wat er aan de hand is?

Twijfelt u om naar een psycholoog te gaan? Doe dan gratis en anoniem de zelftest. Deze test geeft een indicatie in welke mate u last heeft van psychische klachten en geeft u advies over eventuele psychische hulp.

Hulp bij een depressie

Negatieve gedachten en futloosheid spelen een grote rol bij depressieve klachten. Je ziet overal tegenop en hebt de neiging om steeds minder te gaan doen. Hierdoor word je steeds somberder. Deze negatieve spiraal kun je doorbreken door in actie te komen, door erop uit te gaan, te sporten en met vrienden af te spreken. Doordat je weer dingen onderneemt, heb je weer plezierige ervaringen. Hierdoor kan jouw stemming verbeteren.

Als je niet opknapt is het belangrijk dat je hulp zoekt voor een depressie behandeling. Het is aan te raden om jouw klachten serieus te nemen en zo snel mogelijk in te grijpen. De wetenschap laat zien dat activatie met cognitieve gedragstherapie op langere termijn effectiever is dan alleen een depressie behandeling met medicijnen. Alleen bij ernstige depressie wordt medicatie aanbevolen. Onze behandeling voor een depressie bestaat uit activatie met cognitieve gedragstherapie. Deze is gericht op het bijsturen van negatieve gedachten en het trainen van andere positieve gedachten. Daarnaast is er aandacht voor jouw daginvulling. Hierbij is het belangrijk dat je actief wordt. Omdat een depressie kan terugkomen leer je signalen herkennen en maak je samen met jouw psycholoog een terugvalpreventieplan.

“Hier word je serieus genomen en er wordt goed naar je geluisterd.”

Echt super! Hier word je serieus genomen en er wordt goed naar je geluisterd. Je krijgt huiswerk mee en dat wordt vervolgens behandeld en doorgesproken. Geen geitenwollen sokken toestanden of dokter Rossy benaderingen zoals je vaak hoort, maar duidelijkheid en concrete en moderne benadering van problemen en oplossingen. Heel erg blij met HSK
Kees

Aanmelden

Heb je depressieve klachten? Je kunt je bij ons aanmelden via onderstaande knop. Wij vragen je om een verwijsbrief van jouw huisarts of bedrijfsarts bij te voegen. Onze Servicedesk zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om een afspraak te plannen.

aanmelden

Onze hulpverleners

Al onze psychologen zijn stuk voor stuk bevlogen, gekwalificeerd en goed opgeleid. Zij zijn gespecialiseerd in het effectief behandelen van de meest voorkomende psychische klachten. Zij nemen de tijd om naar u te luisteren en bepalen samen met u wat de beste aanpak is om van uw klachten af te komen. Wanneer dit gewenst is, werken zij samen met andere zorgverleners zoals uw verwijzer (bijvoorbeeld uw huisarts of bedrijfsarts) om u de best mogelijke zorg te verlenen.