Corona virus

Wij doen er alles aan om een gezonde omgeving voor onze cliënten en  psychologen te bieden op de vestigingen van HSK. Kunnen of willen cliënten niet naar een vestiging komen, dan behandelen wij telefonisch of online via beeldbellen. Misschien is dat even wennen voor cliënten maar gelukkig heeft HSK hier goede ervaring mee.

Lees meer over behandelen op afstand

Extra psychische ondersteuning

Wij willen u als werkgever en uw medewerkers extra ondersteunen waar mogelijk in deze ingewikkelde tijd. We merken dat medewerkers soms onzekerheden, angsten of stress kunnen ervaren in deze coronacrisis, waarin aangepast werk of thuiswerken opeens heel gewoon is geworden. Een psychische supportlijn of Mental Check-in kan dan helpen.

Lees meer over de psychische supportlijn

Functionele Stoornis

Wat is een functionele stoornis? 

Een conversiestoornis wordt ook wel aangeduid als een functioneel neurologische symptoomstoornis. De meeste neurologen, therapeuten en fysiotherapeuten spreken tegenwoordig over een functionele stoornis. Bij een functionele stoornis lijken klachten veroorzaakt te worden door een neurologische aandoening, maar voor de klachten wordt na uitgebreid onderzoek geen lichamelijke verklaring gevonden. Een functionele neurologische symptoomstoornis wordt gekenmerkt door verstoringen van de motorische (beweging) of sensorische (gevoel) functies. Veel voorkomende klachten zijn verlamming, beven, schudden, gevoelsverlies of op epilepsie lijkende aanvallen. 

Klachten bij een functionele stoornis

De meest voorkomende symptomen zijn motorische symptomen (verlamming, ongecontroleerde bewegingen, verkrampingen), verlies van sensorische functies (blindheid, gevoelloosheid) en pseudo-epileptische aanvallen.

Hulp bij een functionele stoornis

Sinds 2011 heeft HSK een landelijk expertisecentrum voor functionele stoornissen waar patiënten met deze stoornis terecht kunnen. De behandeling van functionele stoornissen verloopt volgens een protocol ontwikkeld door onder andere professor Hoogduin (Hoogduin et al., 2017). De behandeling is gebaseerd op principes uit de gedragstherapie en hypnose. Tevens wordt aandacht besteed aan stressmanagement en terugvalpreventie. HSK werkt volgens de multidisciplinaire richtlijn Somatoforme stoornissen (Trimbos, 2011) en de Zorgstandaard Conversiestoornissen (2017) waar behandeling met hypnose wordt geadviseerd. De behandeling van functionele stoornissen bij HSK is uniek in Nederland. De resultaten van deze behandeling zijn buitengewoon goed.

Het team bestaat uit ongeveer twintig psychologen, die allen gespecialiseerd zijn in de behandeling van functionele stoornissen. Er bestaat een nauwe samenwerking met patiëntenverenigingen en de beroepsvereniging neurologen.

“Zeer goede hulpverleners met luisterend oor...”

“Reiken zeer goede handvatten aan, waar je ook daadwerkelijk iets mee kan. Ben erg tevreden over de hulp en behandeling die mij geboden is bij HSK.”
Thomas

Aanmelden

Heeft u conversieklachten? U kunt zich direct aanmelden via onderstaande knop. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak te plannen. Vóór aanmelding van een conversiestoornis moet een neurologische aandoening door neurologisch onderzoek zijn uitgesloten en is een verwijsbrief voor de Specialistische GGZ van uw arts nodig. Deze verwijsbrief kunt u bij uw aanmelding voegen.

aanmelden

Onze hulpverleners

Al onze psychologen zijn stuk voor stuk bevlogen, gekwalificeerd en goed opgeleid. Zij zijn gespecialiseerd in het effectief behandelen van de meest voorkomende psychische klachten. Zij nemen de tijd om naar u te luisteren en bepalen samen met u wat de beste aanpak is om van uw klachten af te komen. Wanneer dit gewenst is, werken zij samen met andere zorgverleners zoals uw verwijzer (bijvoorbeeld uw huisarts of bedrijfsarts) om u de best mogelijke zorg te verlenen.