Trauma of Posttraumatische stress

Wat is een Trauma of PTSS?

U heeft een schokkende gebeurtenis meegemaakt en merkt dat het nog steeds veel invloed op u heeft. Dit kan een ongeluk zijn van uzelf of van een ander, een heftige vechtpartij of ander agressie incident of bijvoorbeeld een verkrachting. U voelt zich gespannen, bent schrikachtig en onrustig. Soms wordt u overvallen door herinneringen van de gebeurtenis of heeft u nachtmerries en lijkt het alsof u het opnieuw doormaakt. U kunt de ervaring niet loslaten. Als u dit herkent, is er mogelijk sprake van een Trauma of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Klachten kunnen ontstaan direct na de traumatische gebeurtenis, maar ook veel later. Bij een posttraumatische stressstoornis zijn de klachten langer dan een maand aanwezig.

Klachten bij een Trauma of PTSS

Na het meemaken van een schokkende gebeurtenis kunnen klachten ontstaan. Soms ontstaan deze direct na de gebeurtenis maar ze kunnen ook op een later moment ontstaan.  Het denken aan de gebeurtenis roept zoveel pijn, verdriet of angst op.

Bij PTSS is er een maand (of langer) na de gebeurtenis sprake van verhoogde prikkelbaarheid. U heeft herbelevingen of nachtmerries waarin u de gebeurtenis opnieuw beleeft. Dit roept heftige emoties bij u op. Zo heftig dat u de herinneringen liever uit de weg gaat. Maar de herinneringen dringen zich aan u op. U voelt zich bijvoorbeeld gespannen, onrustig en alerter. Het kan ook zo zijn dat u slechter slaapt en moeite hebt met concentratie. De mensen om u heen merken dat u schrikachtig bent en snel geïrriteerd. Daarnaast kan zo’n ingrijpende gebeurtenis de manier waarop u over uzelf, andere mensen en de wereld denkt negatief beïnvloeden. U kunt bijvoorbeeld last hebben van schaamte- en schuldgevoelens en minder vertrouwen hebben in andere mensen. U voelt zich alleen, onzeker of onveilig en heeft het gevoel dat er elk moment weer iets naars kan gebeuren. Uw zelfbeeld en zelfvertrouwen hebben een deuk opgelopen.

Acute stressstoornis

U kunt ook direct na een traumatische gebeurtenis extreme psychische klachten hebben. Mogelijk is er dan sprake van een acute stressstoornis. Mensen met een acute stressstoornis hebben in de maand na het doormaken van een ernstige gebeurtenis gedurende enkele dagen of weken gevoelens van verdoving of afvlakking van emoties. Er is sprake van verminderd bewustzijn van de omgeving of het gevoel buiten zichzelf of buiten de dagelijkse realiteit te staan. Ook kan het zijn dat u zich delen van de gebeurtenis niet meer kunt herinneren. Daarnaast heeft u herbelevingen en probeert u prikkels die aan de gebeurtenis doen denken te vermijden.

Zit u niet lekker in uw vel, maar weet u niet precies wat er aan de hand is?

Twijfelt u om naar een psycholoog te gaan? Doe dan gratis en anoniem de zelftest. Deze test geeft een indicatie in welke mate u last heeft van psychische klachten en geeft u advies over eventuele psychische hulp.

Hulp bij trauma of PTSS

Er zijn verschillende goed onderbouwde therapievormen om een trauma of posttraumatische stressstoornis te behandelen; op de Cognitieve Gedragstherapie gebaseerde Imaginaire Exposure en Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Op al onze vestigingen werken psychologen die zijn gespecialiseerd in deze traumabehandelingen.
Uit onderzoek is gebleken dat de vermijding de klachten juist in stand houdt. Door de herinnering niet meer te vermijden maar uzelf er juist aan bloot te stellen, kunt u uw trauma verwerken. Door de confrontatie met de nare ervaring aan te gaan, neemt de pijn van de herinneringen af. Ook leert u dat u het aan kan om aan de schokkende gebeurtenis te denken. De herbelevingen zullen hierdoor afnemen. Verder is het belangrijk om te onderzoeken welke invloed de ingrijpende gebeurtenis op u heeft. Welke gedachten en gevoelens spelen een rol? Onze psychologen helpen u die gedachten opsporen en te bespreken, zodat u ze kunt vervangen voor andere en helpende gedachten.

“Professionele aanpak van mijn hulpvraag; concrete handvatten gekregen om meteen in de praktijk toe te passen.”

Vanaf de eerste afspraak tot aan het laatste gesprek een vriendelijke, klantgerichte behandeling. Professionele aanpak van mijn hulpvraag; concrete handvatten gekregen om meteen in de praktijk toe te passen. HSK is zeer aan te bevelen!
Anne

Aanmelden

Heeft u traumaklachten? U kunt zich bij ons aanmelden via onderstaande knop. Wij vragen u om een verwijsbrief van uw huisarts of bedrijfsarts bij te voegen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak te plannen.

aanmelden

Onze hulpverleners

Al onze psychologen zijn stuk voor stuk bevlogen, gekwalificeerd en goed opgeleid. Zij zijn gespecialiseerd in het effectief behandelen van de meest voorkomende psychische klachten. Zij nemen de tijd om naar u te luisteren en bepalen samen met u wat de beste aanpak is om van uw klachten af te komen. Wanneer dit gewenst is, werken zij samen met andere zorgverleners zoals uw verwijzer (bijvoorbeeld uw huisarts of bedrijfsarts) om u de best mogelijke zorg te verlenen.