Extra mentale ondersteuning

We merken dat medewerkers soms onzekerheden, angsten of stress kunnen ervaren in deze coronacrisis. Merkt u dit ook? Onze mentale supportlijn met coaching kan dan helpen.

Lees meer over de mentale supportlijn

Tics en ticstoornis

Wat zijn tics?

Tics zijn korte en plotselinge bewegingen of geluiden die iemand ongewenst maakt. Er kan sprake zijn van motorische tics (beweeg tics) en vocale tics (geluid tics):

Voorbeelden van beweegtics:

  • Knipperen met de ogen
  • Schudden met het hoofd
  • De tong uitsteken
  • De armen uitstrekken
  • Een huppeltje maken

Voorbeelden van geluidtics:

  • Snuffen
  • Keelschrapen
  • Piepgeluidjes maken
  • Hum-geluidjes
  • Woorden (na)zeggen

Deze lijst is onvolledig, tics zijn er in allerlei varianten. Ongeveer één op de vijf tot tien mensen heeft als kind wel eens last van tics. Tics zijn dus helemaal niet zo zeldzaam. Meestal gaan tics binnen een jaar vanzelf over, maar als ze blijven kan er sprake zijn van een ticstoornis.

Klachten bij tics

Aan de tics gaan vaak bepaalde lichamelijke sensaties vooraf, zoals een gevoel van druk, kriebel, spanning, warmte of koude. Deze sensaties worden vaak als onaangenaam ervaren en zorgen voor een neiging de tics uit te voeren. Men ervaart vaak opluchting na uitvoering van de tic.
En tics komen meestal niet alleen. Bijkomende klachten zijn concentratieproblemen, snel boos worden, druk zijn of dingen vaak moeten controleren. Soms zijn de bijkomende klachten nog vervelender dan de tics zelf.

Zit u niet lekker in uw vel, maar weet u niet precies wat er aan de hand is?

Twijfelt u om naar een psycholoog te gaan? Doe dan gratis en anoniem de zelftest. Deze test geeft een indicatie in welke mate u last heeft van psychische klachten en geeft u advies over eventuele psychische hulp.

Hulp bij een tics

Een behandeling van ticstoornis met cognitieve gedragstherapie levert bij de meeste mensen met tics een klachtenverlichting op. Bij zo’n 70% van de mensen verminderen de ernst en het aantal tics met 30 tot 50%. Het is niet zo dat de ticstoornis altijd weg is na de behandeling, maar u ervaart doorgaans een sterker gevoel van controle.
Ons Expertisecentrum Tics is een specialistisch centrum voor de diagnostiek en behandeling van tics, zoals het syndroom van Gilles de la Tourette. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in ticstoornissen en bieden hoogwaardige zorg  volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Het expertisecentrum is gevestigd in Woerden, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Breda.

“Professionele aanpak van mijn hulpvraag; concrete handvatten gekregen om meteen in de praktijk toe te passen.”

Vanaf de eerste afspraak tot aan het laatste gesprek een vriendelijke, klantgerichte behandeling. Professionele aanpak van mijn hulpvraag; concrete handvatten gekregen om meteen in de praktijk toe te passen. HSK is zeer aan te bevelen!
Anne

Aanmelden

Heeft u last van tics? U kunt zich bij ons aanmelden via onderstaande knop. Wij vragen u om een verwijsbrief van uw huisarts of bedrijfsarts bij te voegen. Onze Servicedesk zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.

aanmelden

Onze hulpverleners

Al onze psychologen zijn stuk voor stuk bevlogen, gekwalificeerd en goed opgeleid. Zij zijn gespecialiseerd in het effectief behandelen van de meest voorkomende psychische klachten. Zij nemen de tijd om naar u te luisteren en bepalen samen met u wat de beste aanpak is om van uw klachten af te komen. Wanneer dit gewenst is, werken zij samen met andere zorgverleners zoals uw verwijzer (bijvoorbeeld uw huisarts of bedrijfsarts) om u de best mogelijke zorg te verlenen.