Tics en ticstoornis

Wat zijn tics?

Tics zijn korte en plotselinge bewegingen of geluiden die iemand ongewenst maakt. Er kan sprake zijn van motorische (beweeg tics) en vocale tics (geluid tics):

Voorbeelden van beweegtics:

  • Knipperen met de ogen
  • Schudden met het hoofd
  • De tong uitsteken
  • De armen uitstrekken
  • Een huppeltje maken

Voorbeelden van geluidtics:

  • Snuffen
  • Keelschrapen
  • Piepgeluidjes maken
  • Hum-geluidjes
  • Woorden (na)zeggen

Deze lijst is onvolledig, tics zijn er in allerlei varianten. Ongeveer één op de vijf tot tien mensen heeft er als kind wel eens last van. Tics zijn dus helemaal niet zo zeldzaam. Meestal gaan ze binnen een jaar vanzelf over, maar als ze blijven kan er sprake zijn van een ticstoornis.

Klachten bij tics

Aan de tics gaan vaak bepaalde lichamelijke sensaties vooraf, zoals een gevoel van druk, kriebel, spanning, warmte of koude. Deze sensaties worden vaak als onaangenaam ervaren en zorgen voor een neiging de tics uit te voeren. Men ervaart vaak opluchting na uitvoering ervan.
En ze komen meestal niet alleen. Bijkomende klachten zijn concentratieproblemen, snel boos worden, druk zijn of dingen vaak moeten controleren. Soms zijn de bijkomende klachten nog vervelender dan de tics zelf.

Zit u niet lekker in uw vel, maar weet u niet precies wat er aan de hand is?

Twijfelt u om naar een psycholoog te gaan? Doe dan gratis en anoniem de zelftest. Deze test geeft een indicatie in welke mate u last heeft van psychische klachten en geeft u advies over eventuele psychische hulp.

Behandeling

Een behandeling van ticstoornis met cognitieve gedragstherapie levert bij de meeste mensen een klachtenverlichting op. Bij zo’n 70% van de mensen verminderen de ernst en het aantal tics met 30 tot 50%. Het is niet zo dat de ticstoornis altijd weg is na de behandeling, maar je ervaart doorgaans een sterker gevoel van controle.
Ons Expertisecentrum Tics is een specialistisch centrum voor de diagnostiek en behandeling van tics, zoals het syndroom van Gilles de la Tourette. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in ticstoornissen en bieden hoogwaardige zorg volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Het expertisecentrum is gevestigd in Woerden, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Breda.

“Het resultaat van de behandeling is zeer succesvol geweest, ik ben dan ook heel erg te spreken over HSK en in het bijzonder mijn psychologe.”

Via de bedrijfsarts ben ik terecht gekomen bij HSK. Door middel van EMDR en cognitieve gedragstherapie ben ik hier behandeld voor PTSS. Het resultaat van de behandeling is zeer succesvol geweest, ik ben dan ook heel erg te spreken over HSK en in het bijzonder mijn psychologe. Vanaf het begin hadden wij direct een klik, waardoor het veilig en vertrouwd voelde om me open te kunnen stellen. Ik heb zo mijn trauma’s uit het verleden kunnen verwerken en kijk weer met veel positiviteit naar de toekomst. Ik ben Judith dan ook enorm dankbaar en ik had me geen betere behandeling kunnen wensen!
Sophie

Aanmelden

Heb je last van tics? Je kunt je bij ons aanmelden via onderstaande knop. Wij vragen je om een verwijsbrief van jouw huisarts of bedrijfsarts bij te voegen. Onze Servicedesk zal zo snel mogelijk contact met je opnemen.

aanmelden

Onze hulpverleners

Al onze psychologen zijn stuk voor stuk bevlogen, gekwalificeerd en goed opgeleid. Zij zijn gespecialiseerd in het effectief behandelen van de meest voorkomende psychische klachten. Zij nemen de tijd om naar u te luisteren en bepalen samen met u wat de beste aanpak is om van uw klachten af te komen. Wanneer dit gewenst is, werken zij samen met andere zorgverleners zoals uw verwijzer (bijvoorbeeld uw huisarts of bedrijfsarts) om u de best mogelijke zorg te verlenen.