Burn-out en gerelateerde psychische stoornissen

Kunnen stress en overspanning leiden tot een psychische stoornis?

Een beetje stress of spanning kan helpen om het beste uit jezelf te halen, de welbekende ‘gezonde spanning’. Maar als je geen moment meer kunt vinden om te ontspannen, dan kun je overbelast raken. Vaak wordt de term burn-out gebruikt voor klachten die zowel mentaal als fysiek zijn. Het soort klachten en de ernst kunnen verschillen. Werkstress, overspanning en burn-out klachten kunnen geleidelijk in elkaar overgaan. Afhankelijk van de ontstaansgeschiedenis, de ernst en duur kan er tevens sprake zijn van een psychische stoornis. Veelal gaat het dan om een zogenaamde somatoforme stoornis of een stemmingsstoornis.

Klachten bij burn-out en een psychische stoornis

Jouw klachten kunnen ontstaan door het ervaren van stress, een hoge werkdruk, spanningen thuis of een combinatie hiervan. Het evenwicht tussen jouw draagkracht en draaglast raakt verstoord. De klachten kunnen zich lichamelijk op verschillende manieren uiten. Denk bijvoorbeeld aan: hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, maagklachten, bloeddruk, pijn op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid en benauwdheid (hyperventilatie). Je voelt je gespannen en onrustig  en kan jouw werk en andere verplichtingen niet meer aan. Je bent snel geïrriteerd, prikkelbaar of boos. Huilbuien, besluiteloosheid en concentratieproblemen komen ook veel voor. Daarnaast zijn slecht in slaap komen of vroeg wakker worden en niet kunnen stoppen met piekeren veel gehoorde klachten. Als er sprake is van een langere periode (meer dan zes maanden) van overbelasting en klachten, kan er sprake zijn van een burn-out en eventueel een gerelateerde psychische stoornis.

Zit u niet lekker in uw vel, maar weet u niet precies wat er aan de hand is?

Twijfelt u om naar een psycholoog te gaan? Doe dan gratis en anoniem de zelftest. Deze test geeft een indicatie in welke mate u last heeft van psychische klachten en geeft u advies over eventuele psychische hulp.

Hulp bij burn-out klachten in combinatie met een psychische stoornis

Als het niet meer lukt om jouw batterij op te laden is het belangrijk dat je hulp zoekt. Het is aan te raden om jouw klachten serieus te nemen en zo snel mogelijk in te grijpen. Zo ga je aan de slag met jouw klachten, terwijl je ondertussen maatregelen neemt om overmatige stress in de toekomst te voorkomen. Een met deze klachten samenhangende psychische stoornis is gelukkig goed te behandelen. Een succesvolle behandeling is gericht op het herkennen van bronnen van stress en jouw gedrag die hebben geleidt tot de burn-out klachten. Je leert jouw gedrag te veranderen en anders omgaan met de bronnen van stress. Het is belangrijk dat op een gestructureerde manier gewerkt wordt aan herstel van zowel jouw lichamelijke als mentale draagkracht. Cognitieve gedragstherapie is daarvoor de aangewezen behandelmethode. Je leert werk, verplichtingen en ontspanning weer in balans te brengen. Daarnaast maak je samen met onze psychologen een plan om terugval in de toekomst te voorkomen.

Indien er sprake is van een voorstadium van een psychische stoornis, kun je terecht bij onze zusterorganisatie Vitalmindz. Vitalmindz is dé expert op het gebied van preventie en biedt onder andere psychologische begeleiding en coaching, zodat jij weer kunt floreren.

“Het resultaat van de behandeling is zeer succesvol geweest, ik ben dan ook heel erg te spreken over HSK en in het bijzonder mijn psychologe.”

Via de bedrijfsarts ben ik terecht gekomen bij HSK. Door middel van EMDR en cognitieve gedragstherapie ben ik hier behandeld voor PTSS. Het resultaat van de behandeling is zeer succesvol geweest, ik ben dan ook heel erg te spreken over HSK en in het bijzonder mijn psychologe. Vanaf het begin hadden wij direct een klik, waardoor het veilig en vertrouwd voelde om me open te kunnen stellen. Ik heb zo mijn trauma’s uit het verleden kunnen verwerken en kijk weer met veel positiviteit naar de toekomst. Ik ben Judith dan ook enorm dankbaar en ik had me geen betere behandeling kunnen wensen!
Sophie

Ontspanningsoefeningen

In de behandeling van stress gerelateerde klachten zetten wij ook ontspanningsoefeningen in. Omdat deze oefeningen voor iedereen van pas kunnen komen, delen wij deze graag. Je kunt de oefeningen op deze pagina vinden.

Aanmelden

Heb je stressklachten? Je kunt je bij ons aanmelden via onderstaande knop. Wij vragen je om een verwijsbrief van jouw huisarts of bedrijfsarts bij te voegen. Je kunt ook jouw huisarts of bedrijfsarts vragen jou naar ons te verwijzen. Onze Servicedesk zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om een afspraak te plannen.

aanmelden

Onze hulpverleners

Al onze psychologen zijn stuk voor stuk bevlogen, gekwalificeerd en goed opgeleid. Zij zijn gespecialiseerd in het effectief behandelen van de meest voorkomende psychische klachten. Zij nemen de tijd om naar u te luisteren en bepalen samen met u wat de beste aanpak is om van uw klachten af te komen. Wanneer dit gewenst is, werken zij samen met andere zorgverleners zoals uw verwijzer (bijvoorbeeld uw huisarts of bedrijfsarts) om u de best mogelijke zorg te verlenen.