Burn-out en gerelateerde psychische stoornissen
Kunnen stress en overspanning leiden tot een psychische stoornis?
Een beetje stress of spanning kan helpen om het beste uit uzelf te halen; de welbekende ‘gezonde spanning’. Maar als u geen moment meer kunt vinden om te ontspannen, dan kunt u overbelast raken. Vaak wordt de term burn-out gebruikt voor klachten die zowel mentaal als fysiek zijn. Het soort klachten en de ernst kunnen verschillen. Werkstress, overspanning en burn-out klachten kunnen geleidelijk in elkaar overgaan. Afhankelijk van de ontstaansgeschiedenis, de ernst en duur kan er tevens sprake zijn van een psychische stoornis. Veelal gaat het dan om een zogenaamde somatoforme stoornis of een stemmingsstoornis.
Klachten bij burn-out en een psychische stoornis
Uw klachten kunnen ontstaan door het ervaren van stress, een hoge werkdruk, spanningen thuis of een combinatie hiervan. Het evenwicht tussen uw draagkracht en uw draaglast raakt verstoord. De klachten kunnen zich lichamelijk op verschillende manieren uiten. Denk bijvoorbeeld aan: hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, maagklachten, bloeddruk, pijn op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid en benauwdheid (hyperventilatie). U voelt zich gespannen en onrustig en kan uw werk en andere verplichtingen niet meer aan. U bent snel geïrriteerd, prikkelbaar of boos. Huilbuien, besluiteloosheid en concentratieproblemen komen ook veel voor. Daarnaast zijn slecht in slaap komen of vroeg wakker worden en niet kunnen stoppen met piekeren veel gehoorde klachten. Als er sprake is van een langere periode (meer dan zes maanden) van overbelasting en klachten, kan er sprake zijn van een burn-out en eventueel een gerelateerde psychische stoornis.
Zit u niet lekker in uw vel, maar weet u niet precies wat er aan de hand is?
Hulp bij burn-out klachten in combinatie met een psychische stoornis
Als het niet meer lukt om uw batterij op te laden is het belangrijk dat u hulp zoekt. Het is aan te raden om uw klachten serieus te nemen en zo snel mogelijk in te grijpen. Zo gaat u aan de slag met uw klachten, terwijl u ondertussen maatregelen neemt om overmatige stress in de toekomst te voorkomen. Een met deze klachten samenhangende psychische stoornis is gelukkig goed te behandelen. Een succesvolle behandeling is gericht op het herkennen van bronnen van stress en uw gedrag die hebben geleidt tot de burn-out klachten. U leert uw gedrag te veranderen en anders omgaan met de bronnen van stress. Het is belangrijk dat op een gestructureerde manier gewerkt wordt aan herstel van zowel uw lichamelijke als mentale draagkracht. Cognitieve gedragstherapie is daarvoor de aangewezen behandelmethode. U leert werk, verplichtingen en ontspanning weer in balans te brengen. Daarnaast maakt u samen met onze psychologen een plan om terugval in de toekomst te voorkomen.
Voorstadia van psychische stoornissen worden meestal niet vergoed maar zijn preventief heel goed te verhelpen. U kunt deze aanpak wel zelf bekostigen. Lees meer over vergoedingen en bekostiging van niet verzekerde zorg.
“Professionele aanpak van mijn hulpvraag; concrete handvatten gekregen om meteen in de praktijk toe te passen.”
Ontspanningsoefeningen
In de behandeling van stress gerelateerde klachten zetten wij ook ontspanningsoefeningen in. Omdat deze oefeningen voor iedereen van pas kunnen komen, delen wij deze graag. U kunt de oefeningen op deze pagina vinden.
Aanmelden
Heeft u stressklachten? U kunt zich bij ons aanmelden via onderstaande knop. Wij vragen u om een verwijsbrief van uw huisarts of bedrijfsarts bij te voegen. U kunt ook uw huisarts of bedrijfsarts vragen u naar ons te verwijzen. Onze Servicedesk zal zo snel mogelijk contact met u opnemen om een afspraak te plannen.
Vind een direct locatie in uw omgeving
Er is altijd een HSK vestiging bij u in de buurt.
Vul hier uw postcode in om de dichtstbijzijnde vestiging te vinden: