Veel gestelde vragen (FAQ)

Voor veelgestelde vragen over technische ondersteuning van het cliëntportaal (FAQ) kijk hier..

Cliënt

Aanmelden

Wat is de status van mijn aanmelding?

Als u recent bij ons bent aangemeld door uw verwijzer ontvangt u een bevestiging per e-mail van ons. De servicedesk neemt vervolgens contact met u op om een afspraak te plannen. De wachttijden verschillen per vestiging. Klik hier voor de actuele wachttijden per vestiging.
De actuele wachttijden worden maandelijks gepubliceerd, dus het is mogelijk dat uw wachttijd afwijkt. U kunt in dit geval contact met de servicedesk opnemen. Zij brengen u op de hoogte van de huidige status van uw aanmelding.

Ik heb een verwijsbrief gekregen van mijn arts. Hoe kan ik mij aanmelden bij HSK?

Als u een verwijsbrief heeft gekregen van u huisarts kunt u uzelf hier aanmelden. U kunt de verwijsbrief uploaden in het aanmeldformulier. Nadat u bent aangemeld nemen wij contact met u op om de afspraak te plannen.

Als u een brief van uw huisarts heeft meegekregen vanaf zorgdomein (het nummer op de brief begint met ZD) hoeft u ons niet te bellen. Wij hebben de aanmelding al rechtstreeks ontvangen van uw huisarts en nemen contact met u op.

Ik heb een gemiste oproep van een anoniem telefoonnummer, heeft HSK mij gebeld?

Heeft u een gemiste oproep van een anoniem telefoonnummer? Onze psychologen maken gebruik van anonieme telefoonnummers. Indien mogelijk spreken zij ook een voicemailbericht in waarin zij aangeven waarom zij contact met u hebben gezocht. Als zij u vragen om contact op te nemen, kunt u de servicedesk bellen. Zij zullen u in contact brengen met uw psycholoog.

Vanuit de servicedesk bellen wij altijd met nummer 088-1155855. Indien mogelijk spreken wij een voicemailbericht in waarin wij aangeven waarom wij contact hebben gezocht met u. Als wij u vragen om contact op te nemen kunt ons terugbellen op dit telefoonnummer.

Financiering en eigen risico

Waarom wordt mijn eigen risico aangesproken bij mijn zorgverzekeraar?

Uw eigen risico wordt aangesproken omdat de psychische zorg die wij leveren valt onder de Zorgverzekeringswet (ZVW). Onze psychische zorg valt onder de dekking van de basisverzekering.

Hoe hoog is het eigen risico?

Het verplicht eigen risico wordt jaarlijks vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Eventueel is het mogelijk om een uw eigen risico te verhogen, in ruil voor premiekorting. Via deze link kunt u zien hoe hoog het wettelijk eigen risico is dit jaar. Het eigen risico wordt beheerd door uw zorgverzekeraar, wij hebben hier geen inzicht in. Voor vragen over uw eigen risico kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Mijn traject bij HSK valt in twee kalenderjaren. Betaal ik dan twee keer het eigen risico?

 Nee, u hoeft uw risico niet ieder jaar opnieuw te betalen. Als u binnen één behandeltraject blijft wordt uw eigen risico maar één keer aangesproken. Uw eigen risico wordt dan aangesproken in het jaar dat het eerste gesprek met de psycholoog heeft plaatsgevonden. In het geval van een werkgeverstraject wordt uw eigen risico aangesproken in het jaar dat uw eerste behandelsessie plaatsvindt.

Wij sturen de rekening voor uw behandeltraject traject naar uw zorgverzekeraar zodra uw behandeltraject is afgerond. U ontvangt dan tevens de rekening voor uw eigen risico.

Indien er een tweede behandeltraject wordt gestart (bijvoorbeeld vanwege terugval of opschaling van zorgzwaarte), binnen 365 dagen na de startdatum van uw eerste traject, wordt uw eigen risico wel opnieuw aangesproken.

Ik ging ervan uit dat de werkgever de kosten zou betalen voor mijn traject. Hoe zit dat?

Uw behandeltraject bestaat uit zorg in combinatie met een @Work interventie. Uw werkgever betaalt de @Work interventie. De werkgever betaalt voor de betrokkenheid bij het zorgtraject (procesrapportages, telefonisch contact met de psycholoog, een afstemmingsoverleg etc.). De kosten die vallen onder de noemer zorg worden in rekening gebracht bij uw zorgverzekering.

Sommige werkgevers kiezen ervoor om alle zorgkosten te betalen (private financiering). Als uw werkgever hiervoor gekozen heeft worden er geen kosten in rekening gebracht bij uw zorgverzekering.

Behandeling

Wat is het verschil tussen de Generalistische Basis GGZ (GBGGZ) en Specialistische GGZ (SGGZ)?

GBGGZ: de Generalistische Basis GGZ (GBGGZ) is psychologische hulp voor mensen met lichte tot matige psychische klachten. Het aantal sessies is hierbij beperkt. De hulp bestaat meestal uit een klachtgerichte behandeling.

SGGZ: de Gespecialiseerde GGZ (SGGZ) biedt hulp bij meer ernstige, ingewikkelde of vaker terugkerende psychische klachten. Soms is deze vorm van hulp kortdurend, maar vaak gaat het om langere psychotherapeutische hulp.

De toewijzing naar de GBGGZ gebeurt door de huisarts en de praktijkondersteuner als er sprake is van psychische klachten. Afhankelijk van deze klachten wordt na de intake bij HSK een behandeltraject toegewezen. De toewijzing naar de SGGZ gebeurt ook door de huisarts, met name indien sprake is van complexere problematiek welke een langere behandeling nodig heeft.

Waarom zie ik meerdere therapeuten?

Wij proberen dit zoveel mogelijk te beperken, echter is dit niet altijd mogelijk. Wij zijn vanuit de Zorgverzekeringswet als zorgaanbieder verplicht om bij het stellen van een diagnose tijdens de screening of het intakegesprek een Regiebehandelaar te betrekken. Hierdoor kan het voorkomen dat u meerdere therapeuten ziet voordat de eerste behandelsessie plaatsvindt.

Behandelt HSK ook kinderen?

HSK behandelt geen jonge kinderen onder de 12 jaar. In een aantal gemeenten behandelen wij adolescenten (kinderen vanaf 12 jaar), te weten:

Regio Den Haag:

 • Delft
 • Midden-Delfland
 • Leidschendam-Voorburg
 • Pijnacker-Nootdorp
 • Rijswijk
 • Voorschoten
 • Wassenaar
 • Westland
 • Zoetermeer

Regio Zwolle:

 • Borger-Odoorn
 • Coevorden
 • De Wolden
 • Hoogeveen
 • Meppel
 • Emmen
 • Westerveld

Regio Assen en Groningen:

 • Aa en Hunze
 • Assen
 • Midden Drenthe
 • Noordenveld
 • Tynaarlo

Ook behandelen wij kinderen in het expertisecentrum Conversie.

Wat behandelt HSK wel en wat niet?

Op de pagina psychische klachten kunt u lezen voor welke klachten wij hulp bieden. Op de pagina ‘wat behandelen wij niet?’ kunt u lezen welke klachten wij niet behandelen.

Werkgever

Wat is het verschil tussen @Work kort en @Work Compleet?

U kunt een schematische weergave van beide werkgerichte interventies vinden op deze pagina. @Work Compleet bevat naast de onderdelen van het @Work kort pakket ook een Afstemmingsoverleg en Follow-up gesprek.

Waarom ontvang ik geen offerte voor de Screening?

Om de snelheid in ons proces te behouden, sturen wij geen offerte voor de Screening. Het versturen van een offerte en het wachten op een akkoord kosten tijd. Om deze reden hebben wij ervoor gekozen om u te informeren over de kosten in de bevestiging van de aanmelding van uw medewerker.

Er wordt gebruik gemaakt van declaratiemogelijkheden bij de zorgverzekering van mijn medewerker, waarom ontvang ik dan toch een factuur van HSK?

Het behandeltraject van uw medewerker bestaat uit zorg in combinatie met een @Work interventie. De kosten die vallen onder de noemer zorg worden in rekening gebracht bij de zorgverzekering van uw medewerker.  U betaalt de kosten voor de @Work interventie. U betaalt voor de betrokkenheid bij het zorgtraject (procesrapportages, telefonisch contact met de psycholoog, een afstemmingsoverleg etc.).