Corona virus

Wij doen er alles aan om een gezonde omgeving voor onze cliënten en  psychologen te bieden op de vestigingen van HSK. Kunnen of willen cliënten niet naar een vestiging komen, dan behandelen wij telefonisch of online via beeldbellen. Misschien is dat even wennen voor cliënten maar gelukkig heeft HSK hier goede ervaring mee.

Lees meer over behandelen op afstand

Extra psychische ondersteuning

Wij willen u als werkgever en uw medewerkers extra ondersteunen waar mogelijk in deze ingewikkelde tijd. We merken dat medewerkers soms onzekerheden, angsten of stress kunnen ervaren in deze coronacrisis, waarin aangepast werk of thuiswerken opeens heel gewoon is geworden. Een psychische supportlijn of Mental Check-in kan dan helpen.

Lees meer over de psychische supportlijn
HomeTrauma of Posttraumatische stress

Trauma of Posttraumatische stress

Wat is een Trauma of PTSS?

Je hebt een schokkende gebeurtenis meegemaakt en merkt dat het nog steeds veel invloed op jouw heeft. Dit kan een ongeluk zijn van jezelf of van een ander, een heftige vechtpartij of ander agressie incident of bijvoorbeeld een verkrachting. Jij voelt jezelf gespannen, bent schrikachtig en onrustig. Soms word je overvallen door herinneringen van de gebeurtenis of heb je nachtmerries en lijkt het alsof jij het opnieuw doormaakt. Je kunt de ervaring niet loslaten. Als jij dit herkent, is er mogelijk sprake van een Trauma of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Klachten kunnen ontstaan direct na de traumatische gebeurtenis, maar ook veel later. Bij een posttraumatische stressstoornis zijn de klachten langer dan een maand aanwezig.

Klachten bij een Trauma of PTSS

Na het meemaken van een schokkende gebeurtenis kunnen klachten ontstaan. Soms ontstaan deze direct na de gebeurtenis maar ze kunnen ook op een later moment ontstaan.  Het denken aan de gebeurtenis roept zoveel pijn, verdriet of angst op.

Bij PTSS is er een maand (of langer) na de gebeurtenis sprake van verhoogde prikkelbaarheid. Je hebt herbelevingen of nachtmerries waarin je de gebeurtenis opnieuw beleeft. Dit roept heftige emoties bij jou op. Zo heftig dat je de herinneringen liever uit de weg gaat. Maar de herinneringen dringen zich aan jouw op. Je voelt jezelf bijvoorbeeld gespannen, onrustig en alerter. Het kan ook zo zijn dat jij slechter slaapt en moeite hebt met concentratie. De mensen om jou heen merken dat je schrikachtig bent en snel geïrriteerd. Daarnaast kan zo’n ingrijpende gebeurtenis de manier waarop jij over jezelf, andere mensen en de wereld denkt negatief beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van schaamte- en schuldgevoelens en minder vertrouwen hebben in andere mensen. Jij voelt je alleen, onzeker of onveilig en hebt het gevoel dat er elk moment weer iets naars kan gebeuren. Jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen hebben een deuk opgelopen.

Acute stressstoornis

Je kunt ook direct na een traumatische gebeurtenis extreme psychische klachten hebben. Mogelijk is er dan sprake van een acute stressstoornis. Mensen met een acute stressstoornis hebben in de maand na het doormaken van een ernstige gebeurtenis gedurende enkele dagen of weken gevoelens van verdoving of afvlakking van emoties. Er is sprake van verminderd bewustzijn van de omgeving of het gevoel buiten zichzelf of buiten de dagelijkse realiteit te staan. Ook kan het zijn dat jij delen van de gebeurtenis niet meer kunt herinneren. Daarnaast heb jij herbelevingen en probeer je prikkels die aan de gebeurtenis doen denken te vermijden.

Online hulp bij trauma of PTSS

Er zijn verschillende goed onderbouwde therapievormen om een trauma of posttraumatische stressstoornis te behandelen. Onze online behandeling is een zeer effectieve behandeling van trauma en PTSS en gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie en Imaginaire Exposure.

Uit onderzoek is gebleken dat de vermijding de klachten juist in stand houdt. Door de herinnering niet meer te vermijden maar jezelf er juist aan bloot te stellen, kan je het trauma verwerken. Door de confrontatie met je nare ervaring aan te gaan, neemt de pijn van de herinneringen af. Ook leer je dat je het aan kan om aan de schokkende gebeurtenis te denken. De herbelevingen zullen hierdoor afnemen. Verder is het belangrijk om te onderzoeken welke invloed de ingrijpende gebeurtenis op je heeft. Welke gedachten en gevoelens spelen een rol? Onze online psychologen helpen je die gedachten opsporen en te beschrijven, zodat je ze kunt vervangen voor andere en helpende gedachten.

“Het resultaat van de behandeling is zeer succesvol geweest, ik ben dan ook heel erg te spreken over HSK en in het bijzonder mijn psychologe.”

“Via de bedrijfsarts ben ik terecht gekomen bij HSK. Door middel van EMDR en cognitieve gedragstherapie ben ik hier behandeld voor PTSS. Het resultaat van de behandeling is zeer succesvol geweest, ik ben dan ook heel erg te spreken over HSK en in het bijzonder mijn psychologe. Vanaf het begin hadden wij direct een klik, waardoor het veilig en vertrouwd voelde om me open te kunnen stellen. Ik heb zo mijn trauma’s uit het verleden kunnen verwerken en kijk weer met veel positiviteit naar de toekomst. Ik ben Judith dan ook enorm dankbaar en ik had me geen betere behandeling kunnen wensen!”
Sophie

 

Onze online psychologen

Al onze online psychologen zijn stuk voor stuk bevlogen, gekwalificeerd en goed opgeleid. Zij zijn gespecialiseerd in het effectief online behandelen van de meest voorkomende psychische klachten. Zij nemen de tijd om naar jouw te luisteren en bepalen samen met jou wat de beste aanpak is om van je klachten af te komen.