HomeWerkgeverTips voor (thuis)werkers

Tips voor (thuis)werkers

Normaal gesproken zou je nu op je werk zitten. Onder de collega’s, onderweg of achter je bureau. Bezig met waar je betaald voor wordt, deadlines en misschien zelfs rotklusjes. In plaats daarvan zit je nu noodgedwongen thuis. Maar wat eerst nog even misschien best goed te doen leek, blijkt nu soms een best lastige situatie. Daarom hier wat tips voor de thuiswerkers in de Corona tijd:

1. Kies 1 of 2 momenten op de dag uit waarop je het Corona nieuws bekijkt en focus je daarbuiten op andere dingen.

Je hoeft niet je kop in het zand te steken, maar door de hele dag de livestream te volgen wordt onrust steeds geactiveerd, waardoor je onvoldoende kunt herstellen na een stressreactie. Dit kost veel energie en kan zorgen voor een aanhoudend gejaagd en angstig gevoel.

2. Breng regelmaat in je dag.

Sta op een redelijke tijd op, ook al is het verleidelijk om elke dag tot laat in je bed te blijven liggen. Plan een aantal vaste momenten in je dag zoals de eetmomenten, werkmomenten, klusmomenten, sociale momenten en tv-momenten. Probeer je hier zoveel mogelijk aan te houden, maar wees ook niet te streng voor jezelf.

3. Schoolgaande kinderen thuis? Dat is een extra uitdaging.

Als ouder wordt nu van je verwacht dat je de taken van de leerkrachten overneemt. Iets waar je juist bewust anderen voor geregeld hebt. Motiveren en stimuleren van je kinderen is een vak apart en kan makkelijk resulteren in irritaties en fikse ruzies. Dus ‘choose your battles’, alles wat lukt is mooi meegenomen.

4. Plan afgebakende (bv. 30 minuten) tijd in om de zaken die je niet kunt beïnvloeden, maar wel door je hoofd blijven spoken van je af te schrijven.

Het is goed om piekergedachten uit je hoofd, op papier te zetten, al is het maar om je hoofd te ventileren. En misschien staan er wel piekergedachten tussen die op basis van feitelijke informatie doorgestreept kunnen worden, gerelativeerd of uitgesteld tot áls het onderwerp eventueel aan de orde komt en je oplossingsgericht en actief te werk kunt gaan. Kies voor na het schrijven een activiteit om je zinnen te verzetten, om actief even afstand te nemen van het onderwerp.

5. Uit je hoofd, in je lijf!

Kies activiteiten waarbij je fysiek bezig bent, zodat je aandacht van je hoofd, gedachten en emoties naar je lijf wordt verlegd. Denk aan sporten, de afwas met de hand doen, iets creatiefs (knutselen, kleien, kleuren, schilderen), in de tuin werken of een legpuzzel maken (de puzzelstukjes door je vingers laten gaan, met aandacht bezig zijn met welk stukje waar past is actief en ontspannend tegelijk!). Kies je voor een grotere klus, die al langer op je zit te wachten? Knip deze dan in kleinere stukjes en verdeel de klus over een paar dagen met per dag een vaste tijd. Soms is het handig om in de planning hiervan ook de rest van de familie mee te nemen.

6. Zoek manieren om ondanks de afstand die nodig is uit voorzorg in contact met elkaar te blijven.

Je staat niet alleen! Zoek via (beeld)bellen en tekstberichten de verbondenheid met elkaar op. Deel je zorgen, maar ook helpende quotes of gedachten en leuke dingen, om elkaar erdoorheen te slepen.

7. Vanuit HSK hebben wij ook nog ontspanningsoefeningen.

Deze kunnen voor iedereen van pas komen.  Klik hier Maar het allerbelangrijkste is wel: verlaag je verwachtingen, stel niet te hoge eisen. Deze tijd vraagt aanpassingen.