HomeFunctionele Stoornis

Functionele Stoornis

Wat is een functionele stoornis? 

Een conversiestoornis wordt ook wel aangeduid als een functioneel neurologische symptoomstoornis. De meeste neurologen, therapeuten en fysiotherapeuten spreken tegenwoordig over een functionele stoornis. Bij een functionele stoornis lijken klachten veroorzaakt te worden door een neurologische aandoening, maar voor de klachten wordt na uitgebreid onderzoek geen lichamelijke verklaring gevonden. Een functionele neurologische symptoomstoornis wordt gekenmerkt door verstoringen van de motorische (beweging) of sensorische (gevoel) functies. Veel voorkomende klachten zijn verlamming, beven, schudden, gevoelsverlies of op epilepsie lijkende aanvallen. 

Klachten bij een functionele stoornis

De meest voorkomende symptomen zijn motorische symptomen (verlamming, ongecontroleerde bewegingen, verkrampingen), verlies van sensorische functies (blindheid, gevoelloosheid) en pseudo-epileptische aanvallen.

Hulp bij een functionele stoornis

Sinds 2011 heeft HSK een landelijk expertisecentrum voor functionele stoornissen waar patiënten met deze stoornis terecht kunnen. De behandeling van functionele stoornissen verloopt volgens een protocol ontwikkeld door onder andere professor Hoogduin (Hoogduin et al., 2017). De behandeling is gebaseerd op principes uit de gedragstherapie en hypnose. Tevens wordt aandacht besteed aan stressmanagement en terugvalpreventie. HSK werkt volgens de multidisciplinaire richtlijn Somatoforme stoornissen (Trimbos, 2011) en de Zorgstandaard Conversiestoornissen (2017) waar behandeling met hypnose wordt geadviseerd. De behandeling van functionele stoornissen bij HSK is uniek in Nederland. De resultaten van deze behandeling zijn buitengewoon goed.

Het team bestaat uit ongeveer twintig psychologen, die allen gespecialiseerd zijn in de behandeling van functionele stoornissen. Er bestaat een nauwe samenwerking met patiëntenverenigingen en de beroepsvereniging neurologen.

“Zeer goede hulpverleners met luisterend oor...”

Reiken zeer goede handvatten aan, waar je ook daadwerkelijk iets mee kan. Ben erg tevreden over de hulp en behandeling die mij geboden is bij HSK.
Thomas

Aanmelden

Heeft u conversieklachten? U kunt zich direct aanmelden via onderstaande knop. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak te plannen. Vóór aanmelding van een conversiestoornis moet een neurologische aandoening door neurologisch onderzoek zijn uitgesloten en is een verwijsbrief voor de Specialistische GGZ van uw arts nodig. Deze verwijsbrief kunt u bij uw aanmelding voegen.

aanmelden

Onze online psychologen

Al onze online psychologen zijn stuk voor stuk bevlogen, gekwalificeerd en goed opgeleid. Zij zijn gespecialiseerd in het effectief online behandelen van de meest voorkomende psychische klachten. Zij nemen de tijd om naar jou te luisteren en bepalen samen met jou wat de beste aanpak is om van je klachten af te komen.