HomeBurn-out | HSK Online

Burn-out | HSK Online

Kunnen stress en overspanning leiden tot een psychische stoornis?

Een beetje stress of spanning kan helpen om het beste uit jezelf te halen; de welbekende ‘gezonde spanning’. Maar als jij geen moment meer kunt vinden om te ontspannen, dan kun je overbelast raken. Vaak wordt de term burn-out gebruikt voor klachten die zowel mentaal als fysiek zijn. Het soort klachten en de ernst kunnen verschillen. Werkstress, overspanning en burn-out klachten kunnen geleidelijk in elkaar overgaan. Afhankelijk van de ontstaansgeschiedenis, de ernst en duur kan er tevens sprake zijn van een psychische stoornis. Veelal gaat het dan om een zogenaamde somatoforme stoornis of een stemmingsstoornis.

Klachten bij burn-out en een psychische stoornis

Jouw klachten kunnen ontstaan door het ervaren van stress, een hoge werkdruk, spanningen thuis of een combinatie hiervan. Het evenwicht tussen jouw draagkracht en jouw draaglast raakt verstoord. De klachten kunnen zich lichamelijk op verschillende manieren uiten. Denk bijvoorbeeld aan: hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, maagklachten, bloeddruk, pijn op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid en benauwdheid (hyperventilatie). Jij voelt jezelf gespannen en onrustig  en kan jouw werk en andere verplichtingen niet meer aan. Je bent snel geïrriteerd, prikkelbaar of boos. Huilbuien, besluiteloosheid en concentratieproblemen komen ook veel voor. Daarnaast zijn slecht in slaap komen of vroeg wakker worden en niet kunnen stoppen met piekeren veel gehoorde klachten. Als er sprake is van een langere periode (meer dan zes maanden) van overbelasting en klachten, kan er sprake zijn van een  burn-out en eventueel een gerelateerde psychische stoornis.

Online hulp bij burn-out klachten in combinatie met een psychische stoornis

Als het niet meer lukt om je batterij op te laden is het belangrijk dat je hulp zoekt. Het is aan te raden om je klachten serieus te nemen en zo snel mogelijk in te grijpen. Zo ga je aan de slag met je klachten, terwijl je ondertussen maatregelen neemt om overmatige stress in de toekomst te voorkomen. Een met deze klachten samenhangende psychische stoornis is gelukkig goed te behandelen. Een succesvolle online behandeling is gericht op het herkennen van bronnen van stress en je gedrag die hebben geleid tot de burn-out klachten. Je leert jouw gedrag te veranderen en anders omgaan met de bronnen van stress. Het is belangrijk dat op een gestructureerde manier gewerkt wordt aan herstel van zowel jouw lichamelijke als mentale draagkracht. Online cognitieve gedragstherapie is daarvoor de aangewezen behandelmethode en vergelijkbaar met gewone cognitieve gedragstherapie. Je leert werk, verplichtingen en ontspanning weer in balans te brengen. Daarnaast maak je samen met je psychoog een plan om terugval in de toekomst te voorkomen.

“Ik kreeg goede en deskundige hulpverlening bij HSK...”

Ik kreeg goede en deskundige hulpverlening bij HSK. Het op maat gemaakte programma draagt er toe bij dat je er weer tegenaan kan en je kan wapenen tegen terugval.
Petra

Ontspanningsoefeningen

In de behandeling van stress gerelateerde klachten zetten wij ook ontspanningsoefeningen in. Omdat deze oefeningen voor iedereen van pas kunnen komen, delen wij deze graag. Je kunt de oefeningen op deze pagina vinden.

Onze online psychologen

Al onze online psychologen zijn stuk voor stuk bevlogen, gekwalificeerd en goed opgeleid. Zij zijn gespecialiseerd in het effectief online behandelen van de meest voorkomende psychische klachten. Zij nemen de tijd om naar jou te luisteren en bepalen samen met jou wat de beste aanpak is om van je klachten af te komen.