Het leven is net een sneltrein
Tegenwoordig willen we van alles: een leuke baan waarin je jezelf kunt blijven ontwikkelen, een goed salaris, een mooie auto, een leuk sociaal leven, verre reizen maken, kinderen die gelukkig zijn, een mooi huis, lichamelijk fit zijn en een gezond eetpatroon hanteren Op het werk moet alles sneller en efficiënter. Het sociale leven lijkt drukker te zijn dan ooit tevoren. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om Facebook, Instagram en Twitter goed in de gaten te houden. Dan hebben we het nog niet eens over de vele Whatsapp-berichten die beantwoord moeten worden. Dit zorgt ervoor dat er weinig echte rustmomenten zijn, wat voor stress zorgt. De dagen schieten in een sneltreinvaart aan ons voorbij.
Vaak leidt de combinatie van een stressvolle omgeving en bepaalde persoonlijke eigenschappen tot klachten. In de behandelkamer zien we bijvoorbeeld vaak mensen die erg perfectionistisch zijn en weinig om hulp vragen, mensen die het moeilijk vinden om hun grenzen aan te geven of mensen die zich snel verantwoordelijk voelen. Dit maakt dat zij voor langere tijd te veel hooi op hun vork nemen. Vermoeidheid, slaapproblemen, onrust, piekeren, concentratieproblemen, geheugenproblemen, prikkelbaarheid en gespannen spieren zijn hier dan het gevolg van.
Naast deze stress gerelateerde klachten, zien we dat de prestatiedrang en het drukke sociale leven ook voor andere klachten kunnen zorgen. Regelmatig zien we dat vooral jongeren vinden dat ze nog te weinig hebben bereikt in hun leven: ‘Ik weet nog steeds niet wat ik nu eigenlijk wil doen qua opleiding en dat had ik nu al wel moeten weten’; ‘Ik werk nu al een paar jaar bij dit bedrijf. Ik had al promotie moeten maken’; ‘Mijn vrienden hebben het beter voor elkaar dan ik’. Het gevoel te falen ligt snel op de loer. Deze gedachten kunnen ertoe bijdragen dat er somberheidsklachten ontstaan. Sociale media werkt hier niet aan mee. Mensen zetten meestal enkel positieve gebeurtenissen online, waardoor het onterechte beeld kan worden geschetst dat anderen het beter doen dan jij.
We leven in een wereld met veel kansen en mogelijkheden. Het blijft echter belangrijk om jezelf hierin niet te verliezen. Luister eens wat meer naar je lichaam en ben wat liever voor jezelf. Ben trots op hetgeen wat wel goed gaat en wat je al hebt bereikt. Als je moe bent; doe dan wat rustiger aan. Morgen is er weer een dag. Stel ook eens je prioriteitenlijstje bij. Waar word jij nu echt blij en gelukkig van? Wat levert energie op? Deze activiteiten zouden wat hoger op het lijstje mogen staan. De energiegevers en de energienemers moeten namelijk wel in balans zijn. Uiteindelijk staat je eigen geluk voorop. Het is niet verkeerd om soms even de stoptrein te nemen. Je bereikt uiteindelijk toch diezelfde eindbestemming wel.