HomeNieuwsDe Gezonde Zaak zet medewerkers mentaal én fysiek in beweging

De Gezonde Zaak zet medewerkers mentaal én fysiek in beweging

Hoe help je medewerkers die langdurig zijn vastgelopen om hun energie en veerkracht te hervinden? De Gezonde Zaak doet dat met groepsbehandelingen, waarin mentale begeleiding, lichamelijke beweging én groepsfeedback elkaar aanvullen en versterken. Het is een uniek concept binnen de curatieve zorg. En met een successcore van 96% een krachtige formule bovendien.

Medewerkers die zijn uitgevallen op hun werk, kunnen voor herstelbegeleiding sinds 25 jaar aankloppen bij De Gezonde Zaak, sinds 2022 samen met Vitalmindz en HSK. Dat gebeurt in specialistische groepsbehandelingen van een team met een psycholoog, psychiater en een fysiotherapeut. In de twee jaar dat Floris Goedegebuurde daar als GZ-psycholoog bij betrokken is, ziet hij louter pluspunten voor de cliënten. Voortkomend uit de werkwijze met als belangrijkste insteek: positieve aandacht voor hoofd en lijf, het stimuleren van mentale en fysieke beweging en het werken in groepen. Floris: “We richten ons samen met de cliënten op mogelijkheden. Hoe kunnen zij omgaan met hun klachten, wat kunnen ze wél? Die positieve en praktische focus is een verademing voor de mensen die bij ons komen, merk ik.”

Hetzelfde meemaken

Het werken in groepsverband is een bewuste keuze van De Gezonde Zaak. Een belangrijke reden is dat het cliënten uit een isolement haalt. Floris: “De meeste deelnemers zitten al een tijd thuis vanwege fysieke beperkingen of mentale klachten, zoals angsten en depressie. Vaak hebben ze er al een eenzame weg opzitten, vol een-op-een gesprekken met de huisarts, bedrijfspsycholoog en eventueel een therapeut. Dan kan het fijn zijn om een traject in te gaan met mensen die ongeveer hetzelfde meemaken als jij.”

Steun en hoop

In groepen van twaalf, ontdekken deelnemers dat ze niet de enigen zijn die zich door een pittige periode worstelen, legt Sascha Kats uit, als psychiater inhoudelijk verantwoordelijk voor de groepsprogramma’s die De Gezonde Zaak aanbiedt. “Ze herkennen zich in de ander. En merken hoe het kan opluchten als je je zorgen kunt delen, samen kunt huilen, lachen en boos zijn. Ook kan de situatie van een ander de eigen situatie doen relativeren of stimuleert het om mensen te zien die verder zijn in hun herstelproces. ‘Het kan goedkomen’, zien ze dan. Dat biedt hoop.”

Sterk effect

Al kan het natuurlijk heel spannend zijn om je als deelnemer onder te dompelen in een groep. Dat ondervond ook Jennifer Lam (arts in opleiding tot bedrijfsarts, werkzaam bij Arboned), toen zij bij wijze van stage vijf groepsdagen meeliep met een groep. “Het is wennen om je opeens te uiten bij onbekenden. Iedereen voelt zich dan extra kwetsbaar. Maar ik vond het opvallend om te zien hoe snel dat ongemak verdween en mensen loskwamen bij elkaar.” Ook viel haar op hoe sterk het onderlinge effect is van de groepsleden. “Begeleiders kunnen je wel wijzen op bepaald ineffectief gedrag, maar als je die feedback uit de groep krijgt, raakt het nog meer een snaar.”

“Bij de terugkomdagen zie ik telkens een wereld van verschil”

Meteen feedback

Ook voor de begeleiders biedt de groepsdynamiek nuttige handvatten. Floris: “Deelnemers trekken nauw met elkaar op. Hoe ze dat doen, zegt veel over wie ze zijn, waar ze thuis en in hun werk tegenaanlopen en hoe ze zich ontwikkelen. Dan zien we bijvoorbeeld dat iemand moe is, maar toch tegen heug en meug de zaal gaat opruimen na afloop. Daar kunnen we hem of haar dan meteen op aanspreken: merk je hoe je over je grenzen heengaat? Hoe zou je nu assertiever kunnen optreden? Maar het mooie is dat de groep vaak nog eerder met die feedback komt dan wij.”

Mentaal in beweging met of zonder verblijf

De Gezonde Zaak biedt twee soorten groepsprogramma’s aan: een traject waarin cliënten vijf weken lang twee dagen per week met overnachting samenkomen op een van de behandellocaties in het land. En een traject van negen weken, waarin deelnemers anderhalve dag in de week zonder overnachting begeleid worden. Floris: “Het eerste traject is compacter, we zien de deelnemers de hele dag en avond. Dat maakt het meer geschikt voor mensen die al inzicht hebben vergaard in wat zij thuis en op het werk anders kunnen doen om zich meer in balans te voelen.”

Het andere traject zonder verblijf is meer gespreid opgezet. Floris: “De groepsleden zijn vaak al langer uitgevallen en hebben weinig tot geen contact met hun werkgever. Dit programma biedt hen nog meer tijd en rust voor bewustwording en ontwikkeling.”

Mentaal en fysiek in balans

In alle programma’s is er ruim aandacht voor bewegen en ontspannen. Met hulp van een fysiotherapeut en beweging op maat – van wandelen tot fitness – leren deelnemers hun lijf beter kennen en vertrouwen. Zodat zij steeds beter aanvoelen waar zij energie van krijgen en waar hun grenzen liggen. Dat is vaak heel welkom, benadrukt Sascha: “Mensen die bij ons komen ervaren vaak een heel hoog spanningsniveau, ze staan al zo lang ‘aan’. Ook stellen ze vaak hoge eisen aan zichzelf, voelen zich erg verantwoordelijk en geven moeilijk hun grenzen aan. Dan is het belangrijk om mentaal én fysiek in balans te komen.” Floris: “We besteden veel aandacht aan het fenomeen stress en hoe deze zich manifesteert in je lichaam. Doordat deelnemers de impact van stress leren begrijpen en hanteren, verdwijnen vaak ook hun fysieke klachten.”

Niet-sportliefhebbers hoeven overigens niet terug te deinzen voor deze aanpak, viel Jennifer op: “Als je niet zo van bewegen houdt, dan word je nergens toe gedwongen. Er wordt gekeken vanuit mogelijkheden. Op een speelse manier kun je ontdekken wat bij je past. Dat kan ook een wandeling op de dijk zijn.”

Blik naar voren

In de vijf dagen dat Jennifer in het kader van haar opleiding tot bedrijfsarts meeliep met een groep, heeft zij deelnemers flink zien groeien. “Met steun van de begeleiders en aangespoord door de groep, leren zij stil te staan bij zichzelf, bij hun gedachten, gevoelens, twijfels en punten waar zij trots op zijn. En om deze uit te spreken naar anderen. Ik denk dat cliënten daar veel baat bij hebben wanneer zij weer onder collega’s zijn.”

Een andere goede reden om cliënten door te verwijzen naar De Gezonde Zaak, vindt zij  de focus op terugkeer naar werk. “Werkhervatting komt uitvoerig aan bod in de sessies. Deelnemers worden geprikkeld om – ook na een lange uitval, soms van wel meer dan een jaar – te bedenken: hoe zie ik terugkeer naar het werk voor me, hoe kom ik weer in contact met mijn leidinggevende? Met concrete tips en acties worden de deelnemers geholpen om stappen richting herstel én werk te zetten. Die blik naar voren vind ik echt een pluspunt.”

Ontspannen gezichten

Die duidelijke link met werk en met de werkgever is uniek in de ggz, benadrukt psychiater Sascha Kats: “Alle relevante partijen, zoals de werkgever, maar ook de partner die tijdens onze zogenaamde VIP-bijeenkomst wordt uitgenodigd, zijn aangehaakt bij het herstelproces van de cliënten. Zo kunnen we hen vanuit alle perspectieven helpen om weer sterker in de schoenen te staan, buiten en op het werk.”

Dat levert duurzame resultaten op, zo concludeert zij tijdens de eindevaluaties. “In privé en werk hebben de deelnemers aanpassingen gedaan, waardoor ze weer kunnen functioneren en werken. De ontspannen gezichten en regelmatig ook stralende blikken die ik dan aantref, zijn een wereld van verschil met hoe we aan de groepsbehandeling begonnen.”

Voor meer informatie over de behandelingen van De Gezonde Zaak, zie www.degezondezaak.nl. Of neem contact op met accountbeheerder Bregje Ritzen via b.ritzen@hsk.nl.

Credits
Interview en tekst: Teus Lebbing