HomeNieuws7 tips om werkplezier in organisaties te verhogen

7 tips om werkplezier in organisaties te verhogen

Als we denken aan werkgeluk, dan denken we vaak in eerste instantie aan het naar je zin hebben op je werk. Maar werkgeluk gaat veel verder dan dat. Zo wordt het werkplezier bijvoorbeeld ook vergroot door de ontwikkelingsmogelijkheden en het gevoel onderdeel te zijn van het team. Maar ook of je voldoening haalt uit je werk en of je keer op keer gemotiveerd en uitgedaagd wordt, zijn een belangrijke graadmeter voor het bepalen van werkgeluk.

Waarom werkgeluk zo belangrijk is en tegenwoordig zoveel aandacht krijgt? Wetenschappelijke studies laten zien dat medewerkers die gelukkiger zijn in hun werk creatiever en efficiënter zijn. Bovendien leveren ze betere prestaties. Maar dit realiseer je niet zomaar: het vraagt het nodige aan leiderschap om te zorgen voor meer werkgeluk onder jouw medewerkers. In deze blog geven we je 7 tips om het werkgeluk in jouw organisatie te verhogen.

Tip 1: zorg voor een inspirerende werkomgeving

Als je je thuis voelt op je werkplek, dan ga je ook sneller met plezier naar je werk. Zorg er daarom voor dat de werkomgeving gezellig is en voldoende inspiratie biedt voor een energieke werkdag. Van planten is bekend dat ze stressverlagend werken, dus kleed de ruimte aan met het nodige groen. Zorg voor voldoende natuurlijk daglicht. Sta ook stil bij de inrichting en de kleuren op de muur. Wist je dat je van geel energie krijgt en dat groen juist een kalmerende werking heeft?

Tip 2: stimuleer medewerkers het beste uit zichzelf te halen

Medewerkers die voortdurend proberen het beste uit zichzelf te halen, zijn gepassioneerde medewerkers met een duidelijk doel voor ogen. Ga maar eens bij jezelf na: als je iets met passie doet, dan word je daar over het algemeen erg gelukkig van. Door je medewerker te stimuleren voortdurend het beste uit zichzelf te halen – en dat ook te faciliteren in de vorm van scholing, mental coaching en feedbackgesprekken – laat je de medewerker op zoek gaan naar zijn passie. En die passie draagt als vanzelf bij aan het werkplezier. 

Tip 3: creëer een succesvolle coachingscultuur

Mental coaching kan een belangrijke bijdrage leveren aan het werkplezier dat medewerkers ervaren. Door middel van mental coaching komen er vaak functionerings- en ontwikkelingsvraagstukken aan het licht waar eerder nog niet over werd nagedacht. Zorg dat niet alleen jij als manager openstaat voor coaching, maar dat ook je medewerkers hier het nut van in zien. Praat met ze over de effecten van mental coaching en wat een coachingstraject kan doen voor het werkplezier.

Tip 4: stel je flexibel en inclusief op

Niemand wordt graag buitengesloten. En hoewel het misschien iets minder impact heeft; ook niemand voelt zich er prettig bij als hij er getuige van is dat iemand anders wordt buitengesloten. Voorkom dus dat iemand zich buiten de groep plaatst of laat plaatsen. Dit doe je door aandacht te hebben voor de verschillende meningen binnen het team. Stel jezelf open voor ideeën van anderen en zorg dat er een goede balans is tussen werk en privé. Bied de flexibiliteit aan medewerkers om werk en privé in evenwicht te krijgen en te houden. 

Tip 5: stimuleer continu leren en ontwikkelen

Een van de meest essentiële elementen voor het ervaren van werkgeluk, is het hebben van betekenisvol werk. Nu is betekenisvol werk natuurlijk van persoon tot persoon verschillend, maar als werkgever kun je er alles aan doen om te zorgen dat de mensen op de juiste plek zitten en dat deze medewerkers voldoening halen uit hun werk. 

Blijf daarbij ook de medewerkers die ogenschijnlijk al op de ideale werkplek zitten, de mogelijkheid bieden om te blijven leren. Geef ze toegang tot bepaalde verdiepingscursussen of creëer ruimte om nieuwe aspecten van het werk te onderzoeken en te ontwikkelen.

Tip 6: ontwikkel leiderschapsvaardigheden

Misschien wel een van de belangrijkste vaardigheden die je voor goed leiderschap moet bezitten: een natuurlijke antenne om te zien waar medewerkers behoefte aan hebben. Zitten medewerkers op de juiste plek, ervaren ze voldoende uitdaging in hun werk en waar willen ze zich nog verder in ontwikkelen? 

Het alleen herkennen van deze behoeften is onvoldoende. Zorg ook dat de medewerkers zich gesteund voelen in hun plannen. Dat ze hun verhaal bij je durven doen en dat alle medewerkers, ook de minder mondige, kunnen uitspreken welke ontwikkelingen ze graag in hun werk willen doormaken. Kortom, zorg dat je als manager over de juiste leiderschapsvaardigheden beschikt om je team te begeleiden in de ontwikkeling.

Tip 7: omarm authenticiteit en transparantie

Last but not least: wees eerlijk in wat je zegt en doet. Neem medewerkers mee in de visie, doelen en uitdagingen en vertel ze waarom je bepaalde keuzes maakt. Als de medewerkers begrijpen waarom je bepaalde beslissingen neemt, is er minder weerstand. Bovendien voelen medewerkers zich door openheid meer betrokken. Authenticiteit is daarbij onmisbaar. Alleen wanneer je medewerkers geloven dat je oprecht wilt investeren in werkgeluk, staan ze open voor coaching.

Aan de slag met het verhogen van het werkplezier? 

Voor het vergroten van werkgeluk bieden wij coaching om medewerkers met nog meer plezier hun werk te laten uitvoeren dan ze al doen.