HomeNieuwsDe effecten van mental coaching

De effecten van mental coaching

Onze maatschappij is gericht op presteren. We doen vaak dingen ‘omdat het zo hoort’ en nemen liever geen risico’s. Ondanks dat we ontzettend veel doen, hebben we vaak nog steeds het gevoel dat we niet alles eruit halen wat erin zit. Door coaching leer je positiever in het leven te staan en verminder je vermoeidheid en stress. En dat is nog maar een klein deel van de positieve effecten van mental coaching! 

Hoe werkt mental coaching?

Mental coaching werkt alleen als je een klik hebt met je coach. Daarom heb je bij een coachingstraject altijd de mogelijkheid een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek te hebben. Je leert je coach kennen en beslist zelf of je het traject — met deze coach — aan wil gaan. Wil je het traject, maar mis je helaas de klik met deze coach? Dan bieden we je natuurlijk de mogelijkheid een andere coach te vinden die wél bij je past. Dit gesprek helpt ook je coachingsvraag duidelijk te krijgen.

Werken aan doelstellingen en competenties

Zodra je beslist het traject aan te gaan, ga je aan de slag met verkennen en ontdekken van jouw gewenste, ideale situatie. Je persoonlijke doelen verduidelijken we en we bekijken concreet hoe je daar komt. Vragen als ‘waar loop je tegenaan?’, ‘wat belemmert je?’, ‘wat wil je en wat heb je nodig?’ en ‘wat ga je doen om je gewenste resultaat te bereiken?’ helpen je te komen waar je wilt zijn. Met een passend plan van aanpak, coachingsgesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten is het mogelijk eindelijk je doelen te behalen. 

Effecten mental coaching in cijfers

Misschien klinkt ‘komen waar je wil zijn’ nog wat vaag. Uit onderzoek naar leiderschap & coaching in tijden van crisis is gebleken dat mental coaching erg goed werkt en minstens zo goed gewaardeerd wordt. Om je een idee te geven van de effectiviteit van mental coaching:  

  • 59% van de ondervraagden merkt dat de kwaliteit van het werk is toegenomen
  • 65% van de ondervraagden heeft een verbeterde relatie met ondergeschikten en hetzelfde aantal mensen geeft aan een verbeterde relatie met stakeholders te hebben
  • in maar liefst 70% van de gevallen is de relatie met collega’s verbeterd
  • 74% haalt meer voldoening uit het werk
  • 92% van de respondenten is in staat de vooraf gestelde doelen te behalen

Coaching heeft invloed op het verminderen van psychische klachten, zoals vermoeidheid, stress en overbelasting. Daarnaast nemen juist positieve gevoelens, zoals tevreden zijn met je werk, toe. Voor de werkgever ook positief: ziekteverzuim vermindert aanzienlijk en de effectiviteit van professionals neemt toe.

Je prestaties verbeteren en doelen behalen

We willen graag goed presteren en doelen behalen — al weten we soms niet helemaal hoe. Daarom is het belangrijk ons te richten op duurzame inzetbaarheid: gezonde werknemers in een gezonde werkomgeving. Zolang we zelf investeren in persoonlijke ontwikkeling en we het gevoel hebben dat we zeggenschap hebben over onze prestaties en het behalen van onze doelen, heeft dat positieve invloed op ons geluksgevoel. In het coachingstraject kies je je eigen doelen die je wil behalen. 

Beter in je vel — dat lukt je wel

In het coachingstraject ontdek je onder andere hoe je je zelfvertrouwen vergroot, hoe je keuzes kan en durft te maken, hoe je een goede balans vindt tussen werk en privé, wat je talenten en ambities zijn en hoe je op een juiste manier omgaat met stress, spanning en tijdsdruk. De effectiviteit van mental coaching komt er in het kort op neer dat je veel beter in je vel zit en het is aan te raden dat zelf te ondervinden.

Mental coaching en de effectiviteit ontdekken?

Ben jij op zoek naar de volgende stap in je loopbaan? Wil je je talenten optimaal benutten? Wil je weten wie je bent, waar je staat en waar je heen gaat? Mental coaching biedt mentale veerkracht, waardoor je beter omgaat met verrassingen en ingrijpende veranderingen in je leven. Maar liefst 73% van de ondervraagden vindt het coachingstraject een goede investering en 76% geeft aan dat het coachingstraject veel meer waarde biedt dan wat het kost. 

Na het coachingstraject reflecteer je samen met je coach op het traject en het proces. Heb je je doelen behaald? Wil je nog een opvolgingsgesprek inplannen? We richten ons op jou en jouw groei. Neem contact met ons op voor meer informatie over een coachingstraject op maat. We helpen je graag, goed en snel.